Historie

't SwijnshooftHet tijdsgewricht van Jongerensociëteit ’t Swijnshooft

Halverwege zestig in de twintigste eeuw. De borelingen van kort na de oorlog roeren zich. Nieuwe normen en vormen zijn het resultaat van hun anders denken en doen. In opperste vrijheid, net even langs de geëffende paden, zelf hun weg zoeken; het is het teken van die tijd.

In ’s-Hertogenbosch vormt Soos 66 het breekijzer naar Jongerensociëteit ’t  Swijnshooft die in 1968 ‘Achter het wild varken’ binnendendert. Het werd een nieuwe manier van uitgaan: discussiëren, muziek  luisteren, dansen en nog eens dansen, culturele activiteiten organiseren, doldwaze voorvallen laten gebeuren, barkeeper zijn, discjockey spelen, en bouwen en verbouwen. Al die klussen klaarde je samen met je andere Swijnshooftenaren. En … daarnaast ook nog klaar staan voor je eigen stad. Zomaar een voorbeeld; 1 telefoontje van ’n goede doelen stichting en het weekend daarop staan er zo’n 150 collectanten van ’t Swijnshooft klaar. Maar ook Oeteldonk krijgt een groots eerbetoon vanuit ’t Swijnshooft: het levert Z.K.H. Prins Amadeiro zijn hoogsteigen Gevollug.

En dan hebben we het nog eens niet over het nog steeds onverklaarbare fenomeen van De Doemarwatjes: 8 instrumentalisten waarvan alleen de trompettist zijn instrument beheerst en dan toch in 2 weken op nummer 38 van de Top-40 staan. Het regionale blad Het Gewest besteedt er z’n volledige voorpagina aan. En dan het geduchte Daktari Safari Team dat na een reeks successen de autosleutels verruilt voor solsleutels en zich omdoopt tot de muzikale Daktari Fanfari. Of het muzikaal ensemble De Swervers dat zichzelf in 1974 opricht door als verjaardagscadeau te fungeren voor Mientje Aarsel die samen met haar man Jan vanuit ‘Int Wilt Vercken’ (!) zoveel betekend hebben voor ’t Swijnshooft.

We kunnen er niet omheen; ’t Swijnshooft voelt zich thuis in ’s-Hertogenbosch en Oeteldonk en andersom. Van buitenaf wordt lovend gesproken over dit initiatief dat in 1983 door verandering van de tijdgeest helaas het loodje moet leggen. Maar … degenen die ’t Swijnshooft geproefd hebben, raken er nog steeds niet over uitgepraat. En daar precies ligt de basis voor het initiatief om na 45 jaar in het najaar van 2013 tijdens een grote reünie die verhalen nog eens uit te wisselen.

 De start van Sociëteit het Swijnshoort 11 juli 1968:

   

 

 

Uit het persoonlijk archief van Rob van Dijk:

 Het einde van Sociëteit ‘t Swijnshooft eind 1983: